nedeľa 6. decembra 2020

Zložky potravy

 

Zložky potravy

Potrava, ktorú človek prijíma, by mala obsahovať vodu, bielkoviny, tuky, cukry, minerálne látky, vitamíny a vlákninu.

Bielkoviny

Základné prvky na stavbu, rast, obnovu a fungovanie buniek, tkanív a orgánov.

Rastlinné bielkoviny – nachádzajú sa v strukovinách (šošovica, hrach).

Živočíšne – sú v mäse, vo vajciach, v mlieku.

Tuky

Zdroj energie, majú vysokú energetickú hodnotu, ukladajú sa do zásoby.

Rastlinné – nachádzajú sa v semenách slnečnice, maku, v orechoch.

Živočíšne – sú v masle, mlieku, v mäse.

Cukry

Sú pre telo zdrojom energie najmä pre svalovú činnosť. Človek získa najrýchlejšie energiu rozkladom jednoduchých cukrov (glukóza).

Jednoduché cukry – sú v mede, sladkom ovocí.

Zložité cukry – škroby – obsahujú zemiaky, múčne jedlá, ryža, kukurica.

Voda

Človek ju prijíma pitím, konzumovaním ovocia, zeleniny, polievok. Telo človeka obsahuje 60 – 70 % vody.

Vláknina

Hoci je nestráviteľná, priaznivo pôsobí na funkciu čriev. Nachádza sa najmä v ovocí a zelenine.

Minerálne látky

Dôležité sú zlúčeniny železa, vápnika a fosforu v menšom množstve jód, draslík, horčík, zinok.

Vitamíny

Ovplyvňujú funkciu organizmu.

DOMÁCA ÚLOHA

Pomocou učebnice, str. 63 vypracuj do zošita nasledovnú tabuľku:

Vitamín

Zdroj

Význam

A

 

 

B 1-12

 

 

C

 

 

D

 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára