Zložky potravy
Potrava, ktorú človek prijíma, by mala obsahovať vodu, bielkoviny, tuky, cukry, minerálne látky, vitamíny a vlákninu.
Bielkoviny
Základné prvky na stavbu, rast, obnovu a fungovanie buniek, tkanív a orgánov.
Rastlinné bielkoviny – nachádzajú sa v strukovinách (šošovica, hrach).
Živočíšne – sú v mäse, vo vajciach, v mlieku.
Tuky
Zdroj energie, majú vysokú energetickú hodnotu, ukladajú sa do zásoby.
Rastlinné – nachádzajú sa v semenách slnečnice, maku, v orechoch.
Živočíšne – sú v masle, mlieku, v mäse.
Cukry
Sú pre telo zdrojom energie najmä pre svalovú činnosť. Človek získa najrýchlejšie energiu rozkladom jednoduchých cukrov (glukóza).
Jednoduché cukry – sú v mede, sladkom ovocí.
Zložité cukry – škroby – obsahujú zemiaky, múčne jedlá, ryža, kukurica.
Voda
Človek ju prijíma pitím, konzumovaním ovocia, zeleniny, polievok. Telo človeka obsahuje 60 – 70 % vody.
Vláknina
Hoci je nestráviteľná, priaznivo pôsobí na funkciu čriev. Nachádza sa najmä v ovocí a zelenine.
Minerálne látky
Dôležité sú zlúčeniny železa, vápnika a fosforu v menšom množstve jód, draslík, horčík, zinok.
Vitamíny
Ovplyvňujú funkciu organizmu.
DOMÁCA ÚLOHA
Pomocou učebnice, str. 63 vypracuj do zošita nasledovnú tabuľku:
Vitamín |
Zdroj |
Význam |
A |
|
|
B 1-12 |
|
|
C |
|
|
D |
|
|
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára